Национален природонаучен музей, Българска академия на науките | Новини

Уикипедия награждава финалистите от конкурса 'Уики обича Земята'


28.9.2016 13:00

На 1 октомври от 18:00 часа Националният природонаучен музей при БАН ще бъде домакин на церемонията по награждаване на победителите от конкурса за енциклопедична фотография от защитени природни паркове и територии 'Уики обича Земята'.

С церемонията се открива и едномесечна изложба на десетте снимки-финалисти от националния етап на конкурса, които бяха избрани да представляват България в международния кръг. Освен тези десет снимки ще може да видите и единственият български кадър, достигнал до финала на състезанието за снимки от биосферните резервати на ЮНЕСКО, организирано в сътрудничество с 'Уики обича Земята'.

Конкурсът, който се провежда за втори път в България и за първи път с официална церемония по награждаване, има за цел да насърчи заснемането на колкото се може повече от националните и природни паркове, резервати, защитени зони и природни забележителности. Кадрите, дарени от авторите при условията на свободния лиценз на Уикипедия, служат за илюстриране на съществуващи и създаване на нови енциклопедични статии, както и за популяризиране на възможността читателите да допринасят към свободната енциклопедия и разширяването на достъпното познание в българското уеб-пространство.

Тази година конкурсът се проведе паралелно в 26 страни по света, а допълнителната конкурсна категория 'Биосферни резервати' беше отворена за всички 120 страни, които членуват в световната мрежа на биосферните резервати на ЮНЕСКО. В българския етап на 'Уики обича Земята', журито избра най-добрите енциклопедични фотографии измежду над 2100 снимки, изпратени от над 110 участници. По данни на Уикипедия, около 350 от тези снимки вече илюстрират над 480 статии на български и още 24 други езикови версии на онлайн енциклопедията.

Заповядайте на 1 октомври на награждаването на 'Уики обича Земята' в Националния природонаучен музей, където среща си дават любовта към природата, любовта към знанието и любовта към добрата фотография.



Статия от Национален природонаучен музей, Българска академия на науките | Новини
https://www.nmnhs.com/16092802-news_bg.html


Печат!