Национален природонаучен музей, Българска академия на науките | Новини

Проф. Златозар Боев от Националния природонаучен музей награден от Съюза на преводачите в България


4.10.2016 13:00

На тържествената церемония в Международния ден на преводача, 30 септември, в Литературния клуб 'Перото' на НДК Съюзът на преводачите в България връчи своите Годишни награди. Събитието събра повече от 150 души. Годишните награди на Съюза се присъждат за постижения в областта на всички видове превод, както и в областта на теорията, историята и критиката на превода. На проф. Боев бе връчена награда за цялостна дейност в областта на превода — специализиран превод и редакция на научна и научно-популярна литература от английски език.

Досега проф. Боев има преведени и консултирани/научно редактирани 103 научно-популярни книги и 273 научно-популярни телевизионни филма. В това число са и няколко такива от френски, италиански, унгарски и немски език. Основните тематики са животински свят, палеонтология, динозаври, праистория, растителен свят, биогеография и биоразнообразие.

Най-обемистото литературно издание (над 1056 стр.), преведено от учения е Енциклопедия на животните. Пълен илюстриран наръчник от Дж. Брус, К. Макджи, Л. Вангелова, Р. Вогт (2009) на издателство Макмилън (български издател 'Фют'). (Bruce, J., K. McGheee, L. Vangelova, R. Vogt. 2008. The MacMillan Encyclopedia of Animals. A Complete Visual Guide. University of California Press, Berkeley Los Angeles, 1—608.) Това е най-голямата (като обем) и всеобхватна книга за животните на Земята, издавана досега у нас. В нея са представени над 6000 вида животни. При превода проф. Боев е наименовал за първи път над 4000 вида животни, които не се срещат у нас и съответно не са споменавани досега на български език никъде в литературата.

Проф. Боев е носител и на годишната награда за 2013 г. в Секция 'Научно-техническа литература' на съюза, чийто член е.



Статия от Национален природонаучен музей, Българска академия на науките | Новини
https://www.nmnhs.com/16100401-news_bg.html


Печат!