Сибирски тигър (Panthera tigris altaica)

Всъщност той е 'Кралят на животните'. Той е най-едрият от всички големи съвременни котки. Възрастните мъжки достигат до 318 кг и 3,50 м. Днес е разпространен в ограничен район на Приморския край в Източна Русия. В оскъдни зими се случва да влезе в схватка с друг властелин на тези гори — кафявата мечка и често изходът е в негова полза. Една диорама в НПМ представя подобна сцена. Бракониерството и близкото родство на оцелелите животни поставя пода заплаха оцеляването на този подвид на тигъра, въпреки, че обширни райони от планината Сихоте-Алин, които обитава, са защитени като природен резерват. В Северна Корея вече е изчезнал, а в СЗ Китай оцелява само нищожна част от популацията.
Обратно към виртуалната разходка