Къде съм? > Начало > Образование

Програма ‘Образование с наука’ на МОН

Уважаеми преподаватели,

Националният природонаучен музей при БАН започва провеждането на образователни занимания за ученици в платформата www.zoom.us от понеделник, 23 март 2020.

За подробна и актуална информация, моля следете анонсите за нови събития в нашата страница във фейсбук.

Първата презентация на тема ‘Защо са болни прилепите и можем ли да ги излекуваме’ е част от поредицата ‘Нови заболявания, далечни пътувания и прилепи: какво е общото между всичко това’. Целта ни е да отговорим на повишения интерес към темата за болестите, предавани от животните към човека или т. нар. зоонози.

Презентацията започва на 23-ти март 2020 от 11 часа и е достъпна за всеки през линка: https://us04web.zoom.us/j/927668281?status=success

Подходяща е за ученици от гимназиален курс на обучение.

Местата за участници са общо 100 и се заемат по реда на влизане в платформата.

повече за темата

Водещата Виолета Желязкова, докторант на НПМ-БАН и изследовател на National Geographic, се занимава с изследвания в областта на молекулярната популационна генетика, пещерната микробиология и хироптерологията (науката, която изучава прилепите). Докторската и теза е свързана с Болестта на белия нос при прилепите, причинявана от пещерната гъбичка Pseudogymnoascus destructans.

Програма ‘Образование с наука’ на МОН

Националният природонаучен музей при БАН предлага образователни програми, свързани с различни аспекти от ентомологията, палеонтологията, зоологията и молекулярната биология. Заниманията са изградени от модули, групирани в три тематични програми:

— Палеонтология и еволюция на човека;
— Молекулярна биология;
— Ентомология.

Целта е да представят по ясен и достъпен начин най-новите палеонтологични открития на човешки предшественици в България и мястото на Балканския полуостров в предчовешката и човешката история; какви са съвременните предизвикателства пред човека във връзка с изменията на околната среда, глобалното затопляне и загубата на биоразнобразие; кои са основните еволюционни събития и процеси, поради които светът около нас изглежда по този начин днес.

При различните занятия методите са диференцирани. Използват се образователни игри, презентации и практически дейности в зависимост от възрастовата група на учениците. Модулите по програмите са разработени за две възрастови групи V—VII и VIII—ХII клас, като заниманията по ентомология може да се адаптират и за I—IV клас.

Занятията са безплатни, но се провеждат само след предварително записване.

За информация и записване

телефон: 087 9226573 от 10 до 17 ч.

Национален природонаучен музей — БАН
1000 София, бул. Цар Освободител 1
www.nmnhs.com; https://www.facebook.com/nmnhs/

Образователни програми (2). Снимкa: (c) НПМ
Образователни програми (1). Снимкa: (c) НПМ