Къде съм? > Начало > Събития


Националният природонаучен музей при БАН представя ‘Боян — следи в науката’

На 9 юли 2020 във фоайето на Националния природонаучен музей при БАН се открива изложбата ‘Боян — следи в науката’, посветена на научните постижения на Боян Петров.

Боян е един от най-изтъкнатите български алпинисти, изкачил десет от осемхилядниците в Хималаите и Каракорум. Освен големите му успехи в хималаизма, той ще бъде запомнен и като един от големите български зоолози, който остава в наследство над 70 научни и няколко десетки научнопопулярни статии. Близо 20 години — до изчезването му през май 2018 при изкачването на връх Шишапангма в Китай — той работи като учен-зоолог в Националния природонаучен музей.

Целта на изложбата е да представи част от научните и природозащитните му проекти на широката общественост. Боян Петров е сред малкото зоолози в света, активно изследвал горната граница на разпространение на фауната и голяма част от колекциите му са от 5000—6000 метра надморска височина. Благодарение на неговите изследвания Националният природонаучен музей се е обогатил с десетки нови за науката животински видове, част от които са изложени в настоящата експозиция. Боян е един от най-добрите български полеви зоолози.

Освен алпинист, Боян дълги години изследва и пещерите и пещерната фауна по света. Посетителите ще могат да видят прониквачния му костюм и редица научни приспособления за изследване на прилепите и други пещерни животни. В изложбата са показани и част от книгите и колекциите му. На негово име до днес са кръстени десет вида животни: стоножката Balkanopetalum petrovi Stoev & Enghoff, 2003, обитаваща пещери в Източните Родопи, мокрицата Trichoniscus petrovi Andreev, 2002 от Западните Родопи, бръмбарът Eustra petrovi Gueorguiev, 2014 от пещера в Юнан, Китай, както и дървеницата Scirtetellus petrovi Simov, 2006, уловена от него във високите части на Каракорум в близост до върховете К2 и Броуд пик.