Национален природонаучен музей, Българска академия на науките | Новини

Вицепремиерът Дянков посети Палеонтологичния филиал на НПМ в Асеновград


1.9.2010 00:01

На 28 август вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е посетил Палеонтологичния филиал на Националния природонаучен музей в Асеновград по време на обиколката си в района. Според уредника на музея Димитър Ковачев, той бил много впечатлен от видяното.

'Дойде към 12 часа, след като ми се обадиха от Туристическия център, че пристига важен гост. Не предполагах, че може да е министър. Като видях г-н Дянков, не повярвах! Да дойде на крака министър в музея — друг път не се е случвало', развълнуван разказа Ковачев.

'Чак като проговори, го познах', обясни уредникът. 'Бързаше, но търпеливо разгледа целия музей. Остана силно впечатлен', сподели Ковачев.

'На входа се спря пред главата на мастодонт със запазени кътни зъби, който внушава респект на всички гости — другаде го няма изложен. Изваден е край град Раднево', разказа Ковачев.

Уредникът подробно запознал министъра с историята на изкопаемите маймуни, трипръсти коне, саблезъб тигър. Дянков буквално ахнал, когато влязъл в залата със скелета на високия 4,5 и дълъг 7 метра динотериум, живял по нашите земи преди 6 милиона години. Сухоземният бозайник е открит през 1965 г. край първомайското село Езерово.

'Най-важната му особеност е извивката на долната челюст надолу и на бивните назад. Никога не е имало друго такова животно. Тежало е 12 тона', разказал Ковачев на министъра. Дянков извадил мобилния си телефон и поискал да го снимат пред внушителния бозайник.

Преди да се разделят вицепремиерът Дянков попитал с какво може да се помогне на музея. Ковачев му съобщил, че музеят се нуждае от 25—30 хиляди лева за довършването на още една зала, в която ще бъдат изложени кости от мастодонти и други изкопаеми едри бозайници от Дорковското находище край Велинград.

Това е един добър повод да се подкрепи музея в трудната финансова ситуация, в която се намира.

— По материали от вестниците 'Труд' и '24 часа'



Статия от Национален природонаучен музей, Българска академия на науките | Новини
https://www.nmnhs.com/10090101-news_bg.html


Печат!