Национален природонаучен музей, Българска академия на науките | Новини

Нова експозиция “Диви пандемии” в Националния природонаучен музей при БАН


5.11.2020 19:20

От 10 ноември 2020 във фоайето на четвъртия етаж на музея посетителите могат да разгледат новата експозиция “Диви пандемии”, посветена на най-актуалната тема в момента, за появата и разпространението на пандемиите, произтичащи от диви животни, т. нар. зоонози.

Зоонозните болести са бактериални, вирусни или гъбични заболявания, които веднъж възникнали при един животински вид, заразяват и други видове, често чрез междинни гостоприемници, и могат да причинят сериозни щети при хората и животните. За значението на тяхното изучаване може да съдим по факта, че повече от половината инфекциозни болести, познати на човека, са зоонозни. Сред по-известните са чумата, испанският грип, СПИН и COVID-19. Голяма част от болестите по животните не могат да се предадат на хора. С какво обаче зоонозите се отличават? Kои са специфичните механизми за предаване между животните и кои от тях могат да бъдат предавани от човек на човек след първоначалното заразяване, какъвто е случаят с COVID-19? Какви рискове крият те и как можем да намалим щетите, нанесени от тях? С новата си експозиция Националният природонаучен музей при БАН представя възможни отговори на тези въпроси и поглед от различни аспекти към темата.

Заповядайте в напълно обновеното пространство на зала 16, четвъртия етаж на Националния природонаучен музей при БАН, за да разгледате витрините с информационни табла, музейни препарати и 3D макети, илюстриращи темата за зоонозите.

Интересни за науката са и случаите на пандемични заболявания по животни, причинени от човека, както и “светлата” страна на вирусите от еволюционна гледна точка. Хората са най-мобилният вид на планетата и най-лесно разпространяват болести в глобален мащаб. Предаването на заразата от хората към животните или чрез хората между различни животински видове, причинява огромни вреди на цели екосистеми. Пример за това е синдромът на белия нос при прилепите — гъбично заболяване, което е унищожило множество колонии в Северна Америка и вероятно е пренесено там от спелеолози, носещи спори от Европа върху екипировката си. Сред факторите за разпространение на смъртоносни болести са още търговията с диви животни и тяхното месо на пазарите за диви животни.

Пандемията от COVID-19 не е първата, пред която е изправено човечеството и няма да е последната. За щастие науката ни показва и как може да подобрим ситуацията. Учените разполагат с достатъчно данни за въздействието на човешката дейност върху факторите за възникване на зоонози и как да бъдат намалени опасностите от бъдещи епидемии. Опазването на дивите местообитания и приемането на нови закони за земеползване, които да контролират присъствието на хора в естествените хабитати, са част от такива мерки. Пазарите за диви животни трябва също могат да бъдат регулирани по-стриктно, а и земеделието да бъде оптимизирано така, че достъп до храна да бъде осигурен на всички по света, без да се налага допълнително разрастване.



Статия от Национален природонаучен музей, Българска академия на науките | Новини
https://www.nmnhs.com/20110501-news_bg.html


Печат!