Национален природонаучен музей, Българска академия на науките | Новини

Никита Лобанов-Ростовский на официално посещение в Националния природонаучен музей при БАН


7.9.2021 15:00

На 3 септември 2021 г. потомственият княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовский беше приет в Националния природонаучен музей при БАН от проф. Павел Стоев, директор на музея. Повод за срещата им е заснемане на част от документален филм за живота му, който предстои да бъде завършен през 2022 г.

Никита Лобанов-Ростовский е роден на 6 януари 1935 г. в София. Напуска страната през 1953 г. и в момента живее в Лондон. Известен меценат, колекционер и минералог, член на Управителния съвет на фондация Св. Св. Кирил и Методий, той продължава да се интересува живо от родината си.

Той е дългогодишен дарител на музея, допринесъл за обогатяването на научните колекции от минерали с проби на хематит, декоративни предмети, изработени от мраморен оникс, серпентинити и други декоративни минерални разновидности. За експозицията на музея особена стойност има дарението му от 2014 г. на късче от метеорит от Марс, което нарежда Националния природонаучен музей-БАН сред малкото музеи в света, притежаващи експонати и от Луната, и от Марс. В знак на благодарност за дарителството и във връзка със 125-годишнината на институцията ръководството на най-големия природонаучен музей на Балканския полуостров го удостои с почетна грамота и плакет.

През 2018 с финансовата му подкрепа беше направено частично преустройство и модернизиране на зала Генезис от минераложката експозиция на музея. В нея е окачен портрет на основателя на съвременната геология Сър Чарлз Лайъл, също дар от него. Минути преди официалното отваряне на обновената зала Генезис, бележитият филантроп бе удостоен с почетния знак на председателя на БАН от акад. Юлиан Ревалски.



Статия от Национален природонаучен музей, Българска академия на науките | Новини
https://www.nmnhs.com/21090701-news_bg.html


Печат!