Национален природонаучен музей, Българска академия на науките | Новини

Доц. Петър Шурулинков е носител на Наградата на журито на Българска фондация Биоразнообразие в категория Активист за природата за 2022


18.8.2022 18:30

На официалната церемония, организирана от Българска фондация Биоразнообразие, на 13 август 2022 бяха връчени Годишните награди за биоразнообразие и климат 2022.

Номинираният от Националния природонаучен музей при БАН, доц. д-р Петър Шурулинков е куратор на колекциите от съвременни птици в музея и един от най-добрите специалисти по орнитология и паразитология в България. Той е част от екипа на Националния природонаучен музей от 2009 година и към момента е зам.-председател на научния съвет на музея. С многобройните си природозащитни каузи доц. д-р Петър Шурулинков се е превърнал в един от символите на българската природозащита.

Доц. Шурулинков е и един от главните двигатели на Опръстенителния орнитологичен лагер, който се провежда всяка година край Дуранкулашкото езеро. Безкрайно отдаден на работата си, той е винаги готов да участва в обучения и демонстрации на опръстеняване на птици и да разкаже интересни истории за тях и тяхната миграция, с които привлича нови и нови доброволци и защитници на природата.

За да станеш добър и пламенен природозащитник, трябва първо да си обикнал някоя част от природата, за която да се застъпваш с цялото си сърце, както ние — за птиците. За мен тази награда е голямо признание за моята природозащитна дейност през последните 33 години! Чувствам се удовлетворен от признанието, казва той.

Наградата на журито на Българска фондация Биоразнообразие в категория Активист за природата е признание, както за неговите усилия за защита на природата, така и за постоянната и последователна политика, която НПМ-БАН води по отношение опазването на българската природа.

През 2020 екипът на Българска фондация Биоразнообразие присъди Награда за цялостен принос на нашия колега Боян Петров, който беше тази уникална сплав на учения, спортиста, изследователя, приключенеца, бореца за справедливи каузи и вдъхновителя, която остави ярка следа в природозащитата и в сърцата ни. Той е от хората, които не може да загубиш никога, защото заразява, разпалва и предизвиква!

Изключително съм радостен за това отличие, което колегата Шурулинков получи и то в условията на голяма конкуренция! Националният природонаучен музей при БАН отдавна се е доказал като една от малкото научни институции в страната, които предлагат професионални и независими експертни оценки по различни екологични казуси. Това до голяма степен се дължи на факта, че тук работят убедени природозащитници като Петър, за които опазването на природата е кауза, oтбеляза директорът на музея, проф. Павел Стоев.



Статия от Национален природонаучен музей, Българска академия на науките | Новини
https://www.nmnhs.com/22081802-news_bg.html


Печат!