Национален природонаучен музей, Българска академия на науките | Новини

#ВижНевижданото: Зората на човечеството в Националния природонаучен музей — БАН


23.9.2022 18:30

На 20 септември 2022 във фоайето на Националния природонаучен музей при БАН проф. Павел Стоев, директор на музея и министърът на културата, проф. Велислав Минеков официално откриха изложбата #ВижНевижданото: Зората на човечеството — втората от серията временни изложби, представящи непоказвани досега образци от научните колекции на музея.

Официално приветствие поднесе доц. Ина Анева, научен секретар на направление ‘Биоразнообразие, биоресурси и екология’ в БАН.

Изложбата е вдъхновена от палеоантропологичните открития, направени в България и на Балканите през последните 15 години, които променят представите ни за първите стъпки на човечеството — както тези на предчовеците, стоящи в началото на човешката еволюционна линия, така и на първите съвременни хора, населили Европа. Сред експонатите е и находка на бедрена кост, която още не е публикувана в научните издания, сподели по време на откриването проф. Спасов и отбеляза, че това същество наистина е сред най-сериозните кандидати за наш пръв предшественик. Използвани са най-съвременните научни данни в областта на палеоантропологията, палеонтологията и палеогенетиката и откритията, направени в България, показващи ролята на Балканите за човешката еволюция. С това проф. Николай Спасов, автор на научната концепция на изложбата, оправдава мотото на серията #Виж невижданото, доколкото представените експонати на фосили или техните точни копия не са намирани и не могат да се видят другаде по света.

Изложбата е представена в три модула, посветени на три основни етапа от човешката еволюция: първите изправени предчовеци, еволюцията на човешкия род и появата на първите съвременни хора (Homo sapiens sapiens) в Европа и техните взаимоотношения с предходните ‘европейци’ неандерталците. Балканите са на кръстопътя на три континента — Европа, Азия и дори Африка. Това определя и ролята им на вечен кръстопът на човешките разселвания и сблъсъци на култури. Така преди около 46 000 години те стават ‘портал’ на първите съвременни хора за разселване в Европа. Нещо повече — все повече научни данни потвърждават хипотезата, че не Африка, а Балканите са ‘люлката на човечеството’ и тук възникват първите представители на човешкото семейство, които придобиват изправен стоеж и вървеж.

Изложбата е реализирана от екип на НПМ-БАН под ръководството на проф. Николай Спасов, в състав Нора Караламбева, Ралица Коньовска, с помощта на Росен Спасов и със съдействието на Националния археологически институт с музей при БАН и Минно-геоложкия университет ‘Св. Иван Рилски’.

— Събитието във FB: https://fb.me/e/2BAJnCbyR

— Дискусия на проф. Николай Спасов и проф. Мадлен Бьоме по темата в подкаста на RATIO: https://ratio.bg/podcast/323/



Статия от Национален природонаучен музей, Българска академия на науките | Новини
https://www.nmnhs.com/22092301-news_bg.html


Печат!