English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

Уголемен макет на паяк с мрежа ще заема централно място в експозицията (c) НПМ
Уголемен макет на паяк с мрежа ще заема централно място в експозицията (c) НПМ

Изложба 'Музей на паяка' ще бъде открита в НПМ

8 януари 2009 16:32

Временна изложба ‘Музей на паяка’ ще бъде открита на 10 януари 2009 г. от 14:00 часа в Националния природонаучен музей, София, намиращ се на бул. Цар Освободител 1.

Целта на изложбата е да запознае обществеността с чудния свят на паяците и да представи тяхното многообразие. Липсата на популярна информация за тази група животни е една от основните причини за слабото им познаване, което често провокира чувство на страх и неприязън у хората. Чрез умело подбрани фотографии, макети и текстове организаторите на изложбата се опитват да променят негативната представа за паяците и да покажат някои интересни страни от тяхната анатомия и биология.

Уголемен макет на паяк с мрежа ще заема централно място в експозицията. Около него са разположени над 50 информационни табла, от които посетителите могат да научат повече за морфологията и поведението на тези паяците. Композиция от шест табла с рисунки на паяци от деца в неравностойно положение от SOS селището в с. Дрен съпътства изложбата.

Това е първата от поредицата инициативи, предвидени да отбележат 120-годишнината на Националния природонаучен музей — най-старият и най-богатият между природонаучните музеи на Балканския полуостров. Тя се финансира от програма ‘Младежта в действие’ по проект ‘За паяците и хората’ при Държавната агенция за младежта и спорта. Организатор е д-р Стоян Лазаров от Института по зоология към БАН. Освен в София изложбата ще бъде представена и на други места в страната.

Версия за печат