English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини


Британският съвет и НПМ представят изложбата 'Дарвин сега'

26 февруари 2009 16:22

В периода 4 март — 12 април Британският съвет и Националният природонаучен музей при БАН ще представят изложбата ‘Дарвин сега’, която отразява живота на Чарлз Дарвин, неговата основополагаща теория и идеите му и обяснява как те продължават да влияят на съвременните изследвания в областта на биологията и медицината.

Изложбата ‘Дарвин сега’ се открива по случай 200 години от рождението на бележития учен и 150 години от публикуването на неговия ‘Произход на видовете’. Тя е част от програмата за отбелязване на 75 години от създаването на Британския съвет и съвпада с 120-годишнината на Националния природонаучен музей при БАН.

Изложбата се състои от 16 панела, в които са представени различни аспекти от живота и трудовете на Дарвин. Те са посветени на пътуването му на кораба ‘Бийгъл’, неговия дневник, теорията му за еволюцията, мненията на съвременниците му за ‘Произхода на видовете’, връзката наука — религия и неговата научна кореспонденция и съдържат текстове, фотографии и скици. Изложбата предлага възможност на посетителите да споделят собствените си идеи за Дарвин и еволюцията. Един от най-интересните експонати е еволюционното дърво.

Дизайнът на ‘Дарвин сега’ е изработен от британското Арка Дизайн Студио, а текстовете към него са на Джон Търней, британски журналист и писател, който отразява научни теми. В България панелите са изработени от Принт Визия, а преводът е на Тихомир Стефанов, зоолог от Националния природонаучен музей при БАН.

Официалното откриване на изложбата ‘Дарвин сега’ е на 4 март 2009, сряда, от 17:00 часа в сградата на Националния природонаучен музей при БАН, бул. Цар Освободител 1.

За повече информация: Тихомир Стефанов, Национален природонаучен музей, тел.: (02) 987 50 72; 088 9217613, е-поща: tisho(at)nmnh.bas.bg; Дияна Запрянова, Публични комуникации и маркетинг, Британски съвет, тел.: (02) 942 42 10; 088 7424210, е-поща: diana.zapryanova(at)britishcouncil.bg.

Версия за печат