English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

— Запис от интервюто на Боян Петров, дадено за БНР
На експедиция до Памир (c) НПМ
На експедиция до Памир (1) (c) НПМ
На експедиция до Памир (2) (c) НПМ
На експедиция до Памир (3) (c) НПМ
На експедиция до Памир (4) (c) НПМ
На експедиция до Памир (5) (c) НПМ
На експедиция до Памир (6) (c) НПМ

На експедиция до Памир

27 август 2010 01:25

На 18.08.2010 г. зоологът Боян Петров се завърна от експедиция в планината Памир, Таджикистан.

Като алпинист, Боян е успял да направи първи за сезона изкачвания на върховете Корженевская (7105 m) на 1.8.2010 г. и Исмаил Сомони (бившия връх Комунизъм), висок 7495 m на 11.8.2010 г. Въпреки нестабилното време и ниските температури, изкачванията са преминали без особени проблеми, като изключим неблагоприятните общи въздействия от продължителния престой над 6000 m.

При покоряването на върховете Боян е успял да събере и разнообразен зоологически и ботанически материал. Особен интерес преставляват наблюдаваните мигрантни водни кончета, за които е установено, че прелитат през високите проходи на височина над 6000 m следвайки потоците на вятъра. Изследването на горната граница в разпространението на видовете във високите планинини на света е много трудна задача, защото освен да си добре подготвен теренен зоолог се изисква отлична физическа и алпийска подготовка.

В момента материалът се разпределя за обработка от специалистите и в следващите месеци ще стане ясно колко интересни са събраните видове и дали има животински вид, нов за науката. Алпийската флора донесена от зоолога включва представителни образци от високопланински растения от района на базовия лагер (4300 m).

Версия за печат