English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

Бьорн Симерс (1) (c) НПМ
Бьорн Симерс (2) (c) НПМ

Преди една година загубихме нашия скъп колега и приятел д-р Бьорн Симерс

23 май 2013 16:00

На 23.05.2012 г., след кратък престой в болница, неочаквано ни напусна завинаги големият учен д-р Бьорн Симерс. Той почина само ден преди да навърши 40 години, но въпреки краткия си живот остави светъл спомен като човек и учен.

Научните интереси на доктор Симерс бяха насочени към изследване и изучаване на сетивните системи на прилепите, начините им на приспособяване към средата и използването на получената чрез сетивата им информация.

От 2006 г. той бе лидер на Групата по сензорна екология към Института по орнитология 'Макс Планк'. Чрез труда си допринесе много за по-доброто опознаване на прилепите и за тяхното опазване.

Движеща сила и основно правило в неговата работа беше любовта — към науката, към природата, към хората.

Доктор Симерс беше от онези удивителни хора, които умеят да се радват на живота и в най-тежките моменти. Винаги гледаше на света през широко отворените си по момчешки очи и с почти детска наивност приемаше и се възхищаваше на всекидневните чудеса, които животът предлага. С колегите и студентите си се отнасяше неотменно по един-единствен начин — като с приятели. Винаги намираше с какво да те разсмее, ободри или насърчи.

Огромното му сърце, широките му научни интереси и несекващата му енергия го превърнаха не само в един от най-добрите световни учени в областта на сензорната екология, но и в достоен човек, пример за подражание и вдъхновение на десетки млади учени.

Бьорн обичаше България като родна страна и всячески се стараеше да помогне на българските учени в усилията им да опознаят и опазят българската природа. Това доведе до основаването на Станцията за изследване на прилепите в с. Табачка (Русенска област) — една от най-големите му гордости, пожънала огромен световен научен успех.

Поклон пред светлата му памет!

Ние винаги ще следваме пътя, който той ни показа!

От приятелите и колегите от Център за изследване и защита на прилепите при НПМ

Версия за печат