English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

Лекция на проф. Андрю Бери (c) НПМ

Лекция на проф. Андрю Бери

1 октомври 2013 16:00

Публична лекция на проф. Андрю Бери по покана на Националния природонаучен музей и издателство 'Пенсофт' — 4 октомври 2013 г., 16:00 ч., Централна сграда на БАН, ул. '15 ноември' 1, Големия салон.

Имаме удоволствието да Ви поканим на публичната лекция на проф. Андрю Бери на тема 'Delicate Arrangement': Alfred Russel Wallace, Charles Darwin, and the discovery of the theory of evolution by natural selection'. Лекцията се посвещава на стогодишнината от смъртта на голямия британски натуралист Алфред Уолес и ще представи непознати моменти от живота и научната дейност на великия изследовател и проучванията му в областта на еволюционната теория. Приносът на Дарвин е всеизвестен, но все още много малко от съвременниците ни знаят за научните изследвания на неговия колега Уолес.

Лекцията ще даде отговори на следните основни въпроси.

1. Кой е бил Уолес и как стига до идеята за еволюцията и естествения отбор?

2. Как тази толкова дълго търсена теория е открита независимо от двамата викториански учени практически по едно и също време?

3. Защо работата на Уолес е напълно затъмнена днес от славата на Дарвин?

Проф. Бери е лектор по организмова и еволюционна биология в Харвардския университет и ще посети София по повод Годишната среща на Харвардския клуб. Повече за него може да научите от http://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_Berry.

Версия за печат