English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

'Природа и хора в планините на Пакистан' -- фото-изложба на Боян Петров и дебютната му книга 'Първите седем' (c) Боян Петров

'Природа и хора в планините на Пакистан' — фото-изложба на Боян Петров и дебютната му книга 'Първите седем'

4 февруари 2017 15:00

На 6 февруари от 18 ч. в Големия салон и фоайето на Българската академия на науките ще бъдат представени за първи път фото-изложбата и книгата на зоолога Боян Петров.

Основен акцент на фото-изложбата са петте осемхилядници, разположени на територията на Пакистан, които Боян е изкачил до момента. Изложбата ще открие Н. Пр. А. С. Бабар Хашми, посланик на Ислямска република Пакистан в София.

Книгата на Боян Петров 'Първите седем' (http://www.vakon-bg.com/parvite-sedem) е посветена на неговите експедиции по високите върхове. Боян е единственият зоолог, изкачил вече 8 от общо 14-те осемхилядници на планетата. Сред тях са най-трудният К2 (8611 m), най-сложният за разчитане Канчендзьонга (8586 m), най-смъртоносният Анапурна (8091 m) и най-тежкият и непредвидим Нанга Парбат (8126 m). При всички свои експедиции Боян успява да донесе зоологически и ботанически материал, който предоставя уникални възможности за изследване на живота при екстремни условия.

Помага ли научният подход на зоолога при подготовката и провеждането на експедициите, може да видите в кратката презентация на Боян, след което ще може да закупите книгата на място и да вземете автограф.

Версия за печат