English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

Националният природонаучен музей при БАН представя нова колекция ясписи (1) (c) НПМ
Националният природонаучен музей при БАН представя нова колекция ясписи (2) (c) НПМ
Друза андрадит (c) НПМ

Националният природонаучен музей при БАН представя нова колекция ясписи

1 март 2021 10:20

В зала Акад. Иван Костов на Националния природонаучен музей при БАН от 1 март 2021 може да видите нова колекция ясписи. Минералните образци са дарени на музея по повод неговата 130-годишнина от авторите на монографията Минералогия на ясписите в България, колегите проф. Руслан Костов, доц. Радостин Паздеров, ас. Любомир Михайлов от Българското минералогическо дружество и Минно-геоложкия университет Св. Иван Рилски.

Експонатите са част от обработените проби за мащабното изследване, публикувано в монографията, която също може да видите във витрината. В публикацията са обобщени данните от предишни и проведени през последните години нови проучвания за минералния състав на ясписите от България. Направени са сравнения с богата информация за ясписовите образувания в находищата по цял свят. В различна степен на пълнота са описани общо 78 коренни и разсипни ясписови и ясписо-подобни проявления, главно от два района — Средногорската планинска зона и Източните Родопи. По-голямата част от показаните образци са от района на Източните Родопи, където те са по-широко разпространени.

Във витрината е отделено специално място и за друго дарение по повод 130-годишнината на музея. Друза андрадит от находището Дашкезан в Азербайджан беше подарена на музея от академик Акиф Ализаде от Азербайджанската национална академия на науките на 15 октомври 2019, по време на тържественото честване на 150-годишнината на БАН. [youtube.com/watch?v=9x_lB50wVZk]

Версия за печат