English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

„В малкия голям свят на прилепите“ – интерактивна инсталация на Организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ в Националния природонаучен музей при БАН (c) НПМ

„В малкия голям свят на прилепите“ – интерактивна инсталация на Организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ в Националния природонаучен музей при БАН

16 май 2022 15:10

През януари 2021 Организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ показа за първи път документалния филм „В малкия голям свят на прилепите“. Този 30-минутен разказ за ролята на прилепите в екологичното равновесие и живота на земята бе също и илюстрация на резултата от срещата между изследователя хироптеролог Антония Хубанчева и театралния режисьор Гергана Димитрова.

В продължение на тази комбинация между изкуство и наука между 12 и 19 май 2022 в Националния природонаучен музей при БАН посетителите на музея имат възможност да бъдат директен участник в интерактивна разходка, чийто водач е самата Антония. Изследователката от Центъра за изследване и защита на прилепите в НПМ-БАН разказва за най-новите си открития в областта на сензорната екология, как всъщност се провежда едно научно изследване и по какъв начин различните науки си помагат. Според сензорната екология, ако погледнем през очите на различни животни, ще виждаме света съвършено различно. Въпрос не просто на гледна точка, а и на сетивни органи.

Затова публиката е поканена да бъде не просто наблюдател, а и директен участник. Множеството обекти, разположени на различни места в музея, позволяват на всеки участник да види и усети обкръжаващата го среда през сетивата на прилепите. Той може да опита да ловува като тях, да вижда като тях и да създаде ултразвук в честотата на прилепните сетива. Сред предизвикателствата към публиката авторите на изложбата включват и различаването на научната от ненаучната информация.

Екипът на „36 маймуни“ създава мащабен маршрут между познанието и симулацията в една активна изложбена среда на взаимодействие, разполагаща научните факти като съществен източник на разбирането за света, който ни заобикаля.

Инсталацията включва турове, водени от Антония Хубанчева между 12 и 19 май 2022 и временната изложба „В малкия голям свят на прилепите“, от 1 до 31 май 2022 във фоайето на музея.

Събитието е част от Европейската Нощ на музеите 2022.

ТВОРЧЕСКИ ЕКИП:
автори: Антония Хубанчева и Гергана Димитрова
визия и интерактивни обекти: Елена Шопова
режисура: Гергана Димитрова
водещ туровете: Антония Хубанчева
видео заснемане, монтаж: Боряна Пандова
анимация: Никола Налбантов
музика: Павел Терзийски

Проектът се реализира от Организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ в партньорство с Националния природонаучен музей при БАН и Интеркултура Консулт.

Версия за печат