English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

Националният природонаучен музей при БАН отбелязва „Часът на Земята“ с 3D мапинг в постоянната експозиция (c) НПМ

Националният природонаучен музей при БАН отбелязва „Часът на Земята“ с 3D мапинг в постоянната експозиция

28 март 2023 18:30

На 25 март 2023 Националният природонаучен музей при БАН се включи в глобалната инициатива „Часът на Земята“ с видео-инсталация „Белите мечки и климатичните промени“.

За първи път експонатите стават част от видео-разказ, който представя с картина и звук особеностите на бялата мечка, които ѝ помагат да живее в полярни условия и проследява влиянието на климатичните промени върху живота на най-големия сухоземен хищник на планетата.

В една от залите „Бозайници“ на третия етаж посетителите на музея могат да видят как климатичните промени принуждават белите мечки да се адаптират към условията като използват нови методи на лов и набавяне на храна и я принуждават да навлиза все по-близо до човешките селища. Постепенно един от най-едрите хищници се превръща в уязвим вид според класификацията на Международния съюз за защита на природата (IUCN) и е принуден да се бори за оцеляването си.

Видео-инсталацията се посвещава на Часът на земята (Earth Hour) — най-мащабното събитие, посветено на опазването на планетата, което се организира ежегодно от WWF (Световен фонд за дивата природа) всяка последна събота на месец март.

Достъпът до видео-инсталацията е с редовен билет за посещение на музея: https://nmnhs.com/buy-online.html.

Инсталацията става част от постоянната експозиция на музея. Анимацията е създадена от Студио Phormatik. и екип на НПМ-БАН.

Версия за печат