English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

Първо представяне на книгата Песента на титаните: история за динозаври (1) (c) НПМ
Първо представяне на книгата Песента на титаните: история за динозаври (2) (c) НПМ
Първо представяне на книгата Песента на титаните: история за динозаври (3) (c) НПМ
Първо представяне на книгата Песента на титаните: история за динозаври (4) (c) НПМ

Първо представяне на книгата „Песента на титаните: история за динозаври“

11 май 2023 18:30

На 10 май 2023, от 17:30 часа, във фоайето на Националния природонаучен музей при БАН беше представено новото издание на музея „Песента на титаните: история за динозаври“.

Научните консултанти на изданието проф. Николай Спасов и гл. ас. Латинка Христова от НПМ-БАН официално представиха книгата и нейния автор като разказаха за съвместните си палеонтологични изследвания в района на гр. Трън, организирани ежегодно от музея.

Сред официалните гости на събитието бяха другите двама научни консултанти на изданието проф. Марлена Янева от Геологическия институт-БАН и гл. ас. Дочо Дочев от Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Авторът Владимир Николов, който е докторант в Националния природонаучен музей при БАН, разказа за предизвикателството да напишеш и илюстрираш лично първата по рода си научнопопулярна книга на палеонтологична тема, написана от български автор в първо лице. Като палеонтолог той изследва костните тъкани на фосилни гръбначни животни, открити в България и участва активно в проучването на динозавърското находище край град Трън. Опитът, натрупан по време на тези експедиции, му позволява да пренесе читателите си направо на терен по време на разкопки, сред изследователите палеонтолози, под изгарящите лъчи на августовското слънце. В седемте разказа в книгата той проследява историята на третата експедиция до Трънското находище, провела се през 2020 година. На страниците оживява ежедневието на учените, работата и трудностите, с които се сблъскват, описани са методите, които използват, за да осветят историята, нашепвана им от древните кости през дълбините на времето. За най-любознателните е включен подробен терминологичен речник, биографични профили на участниците в експедициите и множество снимки, диаграми и илюстрации с реконструкции на гръбначните животни обитавали България през къснокредната епоха. Световноизвестният експерт по динозаврите проф. Стийв Брусати, който се включи в работата на експедицията през 2022, е подкрепил първата научно-популярна книга на Владимир с кратък епилог, включен в книгата.

Изданието се осъществява в партньорство с MediaBricks.bg и приходите от продажбата му ще бъдат използвани в подкрепа на бъдещите палеонтологични експедиции на екипа на НПМ-БАН.

Книгата е налична в магазина на Националния природонаучен музей при БАН и може да бъде поръчана онайн на адрес: shop@nmnhs.com

Версия за печат