English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

Националният природонаучен музей при БАН в Европейската нощ на музеите (1) (c) Марсел Фенс
Националният природонаучен музей при БАН в Европейската нощ на музеите (2) (c) Марсел Фенс
Националният природонаучен музей при БАН в Европейската нощ на музеите (3) (c) Марсел Фенс

Националният природонаучен музей при БАН в Европейската нощ на музеите

14 май 2023 18:30

На 13 май 2023, от 18:00 до 23:30 часа Националният природонаучен музей при БАН по традиция се включи в Европейската нощ на музеите.

В сградата на бул. Цар Освободител 1 посетителите можеха да разгледат постоянната експозиция с представителни колекции от биологичното и минералогично разнообразие на Земята, както и единствените у нас проби от Луната и метеоритни находки от Марс. Акцент на събитието беше временната изложба от поредицата #Вижневижданото: Зората на човечеството, която разказва за една нова хипотеза, според която първите си стъпки човечеството прави на Балканите.

Тази година филиалът на НПМ-БАН в Асеновград, Палеонтологичният музей „Димитър Ковачев“ участва за първи път в Европейската нощ на музеите. Музеят остана отворен от 16:00 до 22:00 часа и посетителите можеха да разгледат уникалните находки от изкопаема фауна на възраст над 8 млн. г. от България — хоботни животни, хищници, трипръсти коне и други животни изложени в постоянната експозиция. За най-малките природолюбители беше организирана среща с главния герой на книжката на Емилия Зафираки „Жабокът Витан“. Славена Шекерлетова прочете научно-популярната история в рими и проза, с илюстрации, хумор, доброта и наука.

Всеки посетител в НПМ-БАН и филиала в Асеновград можеше да си вземе безплатно колекция с броеве на списание КОСМОС, любезно предоставена от редакцията на списанието.

За първи път Националният природонаучен музей при БАН участва с гостуващо събитие в Европейската нощ на музеите, съвместно с Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори (ДАФНИ). На 12 май 2023 НПМ-БАН представи в Археологическия отдел на Исторически музей — Карнобат палеоарт изложбата на Владимир Николов „Моменти във времето: разходка с динозаври“, която включваше 16 широкоформатни отпечатъци (принтове) на творби, създадени през изминалите 9 години и реализирани в различни художествени техники. След официалното откриване на изложбата Владимир Николов изнесе лекция на тема “Динозаврите в България: значение и история на изследванията” като част от дейностите по проект “От динозаврите до най-ранните човешки предци: фундаментални проучвания на значими моменти от историята на фауната и миналото на човека” на НПМ-БАН, финансиран от Фонд “Научни изследвания”.

Деница Пенева от ДАФНИ проведе работилница на тема “Как да създадем научна илюстрация. Рисуване на птици”.

Събитието се осъществи по инициативата на д-р Росица Христова, директор на Исторически музей — Карнобат, с подкрепата на Община Карнобат.

Версия за печат