English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

Националният природонаучен музей -- БАН участва в тринадесетото издание на Софийския фестивал на науката (1) (c) НПМ
Националният природонаучен музей -- БАН участва в тринадесетото издание на Софийския фестивал на науката (2) (c) НПМ
Националният природонаучен музей -- БАН участва в тринадесетото издание на Софийския фестивал на науката (3) (c) НПМ
Националният природонаучен музей -- БАН участва в тринадесетото издание на Софийския фестивал на науката (4) (c) НПМ

Националният природонаучен музей — БАН участва в тринадесетото издание на Софийския фестивал на науката

15 май 2023 18:30

Тринадесетото издание на Софийския фестивал на науката се проведе в традиционния си четиридневен формат от 11 до 14 май в София Тех Парк, където за пореден път събра представители на академичната общност от страната и чужбина.

Учени и изследователи от музея представиха резултатите от изследователските си проекти и се включиха с презентации на сцената на фестивала.

Проектът „Пещерите като резервоар на нови и отново възникващи зоонози — екологично проследяване и метагеномен анализ в реално време“, финансиран с Договор КП-06-ПН-51/9 от 2021 по Конкурс за фундаментални изследователски проекти на Фонд „Научни изследвания“, беше представен с постер и брошура на щанда на музея в зона „Откривател“. Резултатите от проекта бяха акцент на фестивалната сцена в презентацията „Влюбената дървеница и още истории за тези, които не са във вашия креват“ на доц. д-р Николай Симов (НПМ-БАН) и гл. ас. д-р Боян Златков (ИБЕИ-БАН).

За опазването на застрашени видове и възстановяването на популациите им през последните десетилетия, благодарение на правилната човешка (не)намеса разказаха гл. ас. д-р Виолета Желязкова (НПМ-БАН) и гл. ас. д-р Мария Качамакова (ИБЕИ-БАН) в презентацията „Зеленият списък или с какво се гордеят природозащитниците“.

Докторантът на НПМ-БАН Владимир Николов ни позволи да надзърнем в отдавна изгубените светове, които изучава като палеонтолог, демонстрирайки възможностите на палеоарта — елегантното съчетание на наука и изкуство в презентацията си „Палеоарт — прозорец към праисторическия свят“. Презентацията му привлече вниманието и на председателя на БАН, акад. Юлиан Ревалски, който беше сред гостите в залата.

Центърът за изследване и защита на прилепите към НПМ-БАН се включи с демонстрационен щанд, на който Катрин Димитрова и нейният екип от доброволци разказваха за ролята на прилепите в природата и защо е важно опазването им. На най-малките посетители изследователите предложиха играта „Говорите ли… прилепски?“, в която те научиха как може да използват мобилното си устройство за улавяне на звуци и да разпознават различните видове прилепи по тях.

На щанда се предлагаха и продукти с кауза като най-новото издание на НПМ-БАН „Песента на титаните: история за динозаври“ от Владимир Николов, приходите от което са в подкрепа на палеонтологичните експедиции край гр. Трън. В подкрепа на изследователската дейност на Опръстенителния орнитологичен лагер в Дуранкулак се продаваше книгата „Докато пеят чучулигите“ на Николай Боев и различни артикули с логото на лагера — тениски, картички, значки и др.

Версия за печат