English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

Втора среща на работната група за Средновековния период на Международния съвет по археозоология ще се проведе в София

Втора среща на работната група за Средновековния период на Международния съвет по археозоология ще се проведе в София

14 февруари 2024 18:30

Oт 2 до 6 октомври 2024 г. в конферентната зала на Музея за история на София ще се проведе конференция на работната група за Средновековния период с фокус върху животните от Средновековието (7-ми—16-ти век сл. Хр.).

Сред основните лектори, потвърдили участие, са д-р Дейвид Ортън от университета в Йорк и проф. д.б.н. Златозар Боев от Националния природонаучен музей при БАН.

Д-р Дейвид Ортън ще представи своите изследвания върху дребната фауна (риби и гризачи) и вълнуващия проект RATUS, който е фокусиран върху средновековните търговски пътища и разпространението на чумата в Европа.

Проф. д.б.н. Златозар Боев ще разисква птиците в средновековните български обекти.

Това е първата археозоологична тематична конференция, която се провежда в България и събира изследователи от Европа, Централна Азия и САЩ, работещи със средновековни фаунистични групи.

Организатори на събитието са Националният природонаучен музей — БАН (НПМ—БАН), Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ—БАН) и Музеят за история на София.

Резюме за участие може да изпратите на официалния уебсайт на събитието: https://mwgsofia2024.weebly.com/.

Международният съвет по археозоология (ICAZ) е най-голямата организация с нестопанска цел на археозоолози с над 500 членове, която дава възможност на изследователите, работещи с животински останки, да организират тематични срещи в рамките на работни групи, да работят в мрежа, да обменят данни от изследвания и да предлагат подкрепа на студенти, които желаят да присъстват на научни форуми в областта.

Версия за печат