English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

Националният природонаучен музей при БАН участва в Софийския фестивал на науката (1) (c) НПМ
Националният природонаучен музей при БАН участва в Софийския фестивал на науката (2) (c) НПМ

Националният природонаучен музей при БАН участва в Софийския фестивал на науката

17 май 2024 17:30

Тази година Софийският фестивал на науката се проведе в традиционния си четиридневен формат от 9 до 12 май 2024 в София Тех Парк и за пореден път събра представители на академичната общност от страната и чужбина.

Програмата на Националния природонаучен музей при БАН беше посветена на неговата 135 годишнина и включваше информационен щанд и презентации на учени и изследователи от музея на сцената на фестивала.

Гл. ас. д-р Виолета Желязкова разказа как първото в света научно изследване свързва физиологичните особености на прилепите с конкретни свойства на техните антитела и има ли потенциал това да послужи за разработването на терапии, приложими при човека в презентацията си „Прилепите го предпочитат горещо“.

„Малкият голям динозавър“ беше представен от ас. Владимир Николов, който в сътрудничество с международния експерт по динозаврите проф. Стийв Брусати и доц. Дочо Дочев (СУ „Св. Кл. Охридски“) изследва вкаменелостите на хадрозавроид, открит през 1985 г. в пещерата Лабиринта. Загадката, на която учените търсят отговор, е, дали това е бил млад динозавър или е възрастен индивид с малки размери.

Щандът на Националния природонаучен музей при БАН по традиция предлагаше продукти с кауза, сред които най-новото издание на НПМ-БАН „Сборник на водни кончета от България“ от д-р Милен Маринов, „Песента на титаните“ от Владимир Николов и книгата „Докато пеят чучулигите“ на Николай Боев, както и други продукти с логото на музея.

Приходите от тези продукти са в подкрепа на палеонтологичните експедиции край гр. Трън и на изследователската дейност на Опръстенителния орнитологичен лагер в Дуранкулак.

Версия за печат