English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

Националният природонаучен музей при БАН в Европейската нощ на музеите (1) (c) НПМ
Националният природонаучен музей при БАН в Европейската нощ на музеите (2) (c) НПМ
Националният природонаучен музей при БАН в Европейската нощ на музеите (3) (c) НПМ
Националният природонаучен музей при БАН в Европейската нощ на музеите (4) (c) НПМ

Националният природонаучен музей при БАН в Европейската нощ на музеите

21 май 2024 17:30

На 18 май 2024 Националният природонаучен музей при БАН и неговият филиал в Асеновград, Палеонтологичният музей „Димитър Ковачев“, отбелязаха Международния ден на музеите и Европейската нощ на музеите като предложиха свободен вход за всички посетители от 10 до 23:30 часа.

В сградата на бул. „Цар Освободител“ 1 в София посетителите можеха да разгледат постоянната експозиция с представителни колекции от биологичното и минералогично разнообразие на Земята, както и единствените у нас проби от Луната и метеоритни находки от Марс.

Акцент в събитията беше тематичната програма посветена на #Опрашителите, без които не можем, подготвена от доц. Николай Симов (НПМ-БАН), доц. Марио Лангуров (НПМ-БАН, доц. Ростислав Бекчиев (НПМ-БАН), доц. Ася Асенова (Биологически факултет на СУ) и гл. ас. д-р Румяна Костова (Биологически факултет на СУ). Заедно с доброволците от Биологическия факултет на Софийския университет те проведоха образователни занимания за ученици и разказаха какво и кой влиза в ролята на опрашител и колко разнообразни са животните, които действат като опрашители.

Презентациите за студенти и възрастни „Цветният прашец не е само за пчелите“ и “Мониторинг на опрашители и гражданска наука — идеята за Европа“ предложиха на участниците интересни въпроси за дискусия с учените от НПМ-БАН.

За най-малките посетители любителите пчелари Людмила Русимова и Милена Дойчева отново отвориха техният пътуващ кошер, за да надникнем в потайностите на пчелния свят.

Серията събития в програмата #Опрашителите, без които не можем е организирана съвместно с Министерството на околната среда и водите и е посветена на Международния ден на пчелата — 20 май.

Във временната изложба ILLUSTRATORIUM II посетителите се срещнаха с Деница Пенева от Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори. В авторския тур на изложбата ILLUSTRATORIUM II Деница разказа за работата си като научен илюстратор и за неравния път до една от най-престижните награди за научна илюстрация „Nature illustration“ на големия международен конкурс „Illustraciencia“.

Вечерната програма приключи със среща с учения, изследовател и пътешественик проф. Петър Берон, който представи своята най-нова книга от поредицата „С Петър Берон по света“ в Книга с автограф: Представяне на книгата “Джамбо, Мзее!“.

Филиалът на НПМ-БАН в Асеновград, Палеонтологичният музей „Димитър Ковачев“ участва за втора поредна година в Европейската нощ на музеите с изложбата „Динозаврите отблизо“ на палеонтолога и палеоартист от НПМ-БАН, ас. Владимир Николов. Изложбата представя отпечатъци на селектирана извадка от оригинални картини, представителни за творчеството му от периода 2014—2023 година. Фокусът на автора е върху детайлния портрет на определено животно и точното предаване на неговата анатомия или пък разкрива сцени от ежедневието на динозаврите и техните съвременници, позовавайки се на най-новите научни хипотези и наличните палеонтологични данни. Изложбата беше открита официално от инж. Петър Петров, заместник-кмет на община Асеновград и уредника на филиала — д-р Недко Недялков.

Версия за печат