English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

XIV-та Европейска нощ на прилепите в Софийския зоопарк (1) (c) НПМ
XIV-та Европейска нощ на прилепите в Софийския зоопарк (2) (c) НПМ
XIV-та Европейска нощ на прилепите в Софийския зоопарк (3) (c) НПМ
XIV-та Европейска нощ на прилепите в Софийския зоопарк (4) (c) НПМ
XIV-та Европейска нощ на прилепите в Софийския зоопарк (5) (c) НПМ
XIV-та Европейска нощ на прилепите в Софийския зоопарк (6) (c) НПМ
XIV-та Европейска нощ на прилепите в Софийския зоопарк (7) (c) НПМ

XIV-та Европейска нощ на прилепите

26 септември 2010 15:40

На 25-ти септември 2010, между 14 и 20 часа в Софийския зоопарк за четиринадесети пореден път се проведе Европейска нощ на прилепите. Както през 2008 за място на събитието беше избрана зала 'Котки, аквариум, терариум'. С организацията отново се зае Центърът за изследване и защита на прилепите към Национален природонаучен музей — БАН със съдействието на Софийския зоопарк и безвъзмездната помощ на много приятели. Главен спонсор беше списанието за малки откриватели National Geographic Kids. За първи път пред публика говори групата студенти, която от началото на годината се обучава за работа с прилепи под ръководството на Боян Петров. Енергични и ентусиазирани, Владимир Карадаков, Ния Тошкова, Теодора Георгиева, Илиана Александрова, Северина Велкова, Виолета Желязкова и Стоян Горанов дадоха всичко от себе си, за да разкрият пред посетителите удивителния свят на летящите бозайници.

Първата част на Нощта протече под формата на образователен панаир. Няколко информационни поста представяха различни аспекти от живота на нощните лястовици, както и методите за тяхното изследване. Посетителите имаха възможност да се снимат с макет в реален размер на най-големия прилеп в света, да разберат кой прилеп тежи колкото едно желирано мече и сами да сковат прилепна къщичка, която да отнесат в двора си. За най-малките беше организирана творческа работилница, където с цветни боички и шарена хартия децата споделиха как изглеждат летящите бозайници в тяхното въображение. В 18 часа Ния Тошкова откри официално Нощта, а Виолета Желязкова изнесе мултимедийна презентация за видовото разнообразие, специфичните особености, природозащитния статус и заплахите, които дебнат ръкокрилите в България и по света. Всички слушатели имаха удоволствието да се почерпят с вече традиционните курабийки във формата на прилеп, а любознателните малчугани отговаряха на въпроси с награди. Особен интерес предизвика разходката с ултразвукови детектори, водена от Владимир Карадаков и Стоян Горанов, която доказа, че прилепите в действителност са навсякъде около нас.

Ежегодното провеждане на Европейска нощ на прилепите цели промяна в отрицателната обществена нагласа спрямо тези животни и е част от ангажиментите, поети от страната ни по споразумението EUROBATS за опазване популациите на европейските видове прилепи. Тази година за първи път домакини на събитието бяха шест български града.

Версия за печат