English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

Почит към учения Боян Петров (1) (c) НПМ
Почит към учения Боян Петров (2) (c) НПМ
Почит към учения Боян Петров (3) (c) НПМ
Почит към учения Боян Петров (4) (c) НПМ
Почит към учения Боян Петров (5) (c) НПМ
Почит към учения Боян Петров (6) (c) НПМ

Почит към учения Боян Петров

21 юни 2018 21:00

Колекциите на Боян Петров ще станат част от постоянната експозиция на Националния природонаучен музей

Научно-изследователската дейност и участието на Боян Петров в проекти, свързани с опазването на околната среда, представиха негови колеги в зала ‘Проф. Марин Дринов’ на БАН. Срещата за големия български алпинист и изследовател организира Националният природонаучен музей при БАН, където Боян Петров работи в продължение на 20 години.

Боян беше мечтател, който искаше да достигне небесата, постигна ги и остана там. Целта на днешната ни среща е да го представим като наш другар, зоолог с неговите приноси, каза директорът на музея проф. Николай Спасов.

Научният ръководител на Боян д-р Петър Берон разказа за първите стъпки на младия зоолог в науката и началото на неговата изследователска работа. Започнал първоначално с проучване на псевдоскорпионите у нас, Боян скоро поема по пътя на своя ръководител и се включва в експедиции до различни краища на света с цел събиране на зоологични образци. Донесените от Боян материали са изключително ценни за науката, защото са събрани от места трудно достъпни за зоолог без много добра физическа подготовка. Той води много подробни и акуратни записки от експедициите си, които са ценен принос за науката и остават на разположение на неговите колеги, добави д-р Берон.

Проф. Павел Стоев от Националния природонаучен музей — колега и близък приятел на Петров още от детските му години, разказа как се е зародил интересът на Боян към науката. Той представи съвместните им изследвания в проучаването на фауната в пещерите и пропастите в България и по света, изследването на подземната повърхностна среда и херпетофауната в страната. Боян Петров е автор и съавтор на 6 книги, 40 научни публикации, 35 научно-популярни статии, като данните от неговите полеви дневници тепърва ще се използват от учените, каза проф. Стоев.

Докторантката Виолета Желязкова разказа за съвместната си работа с Боян Петров в Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей. Под ръководството на Боян Центърът достигна най-голямото си развитие като събра и обучи десетки сътрудници за полева работа с прилепи от цялата страна.

Боян Петров е сред малкото български зоолози, събирал колекции от височина 5000—6000 метра. Донесъл е в Националния природонаучен музей десетки екземпляри от животински видове, които предстои да бъдат проучвани. Част от сбирката беше представена в Българската академия на науките, а от 25 юни ще бъде изложена във фоайето на НПМ-БАН като временна изложба. След обработването на всички събрани от Боян Петров материали, те ще бъдат изложени в постоянната експозиция на Националния природонаучен музей.

На името на Боян Петров до днес са кръстени шест вида животни — стоножката Balkanopetalum petrovi Stoev & Enghoff, 2003 (от пещери в Източните Родопи), мокрицата Trichoniscus petrovi Andreev, 2002 (от пещери в Западните Родопи), бръмбарите Gueorguievella petrovi Giachino & Gueorguiev, 2006 (от пещери край село Смилян, Смолянско) и Eustra petrovi Gueorguiev, 2014 (от пещера в Юнан, Китай), водният охлюв Belgrandiella petrovi Georgiev, 2014 (от пещера Чучура край с. Станчов хан, Тревненско) и дървеницата Scirtetellus petrovi Simov, 2006 (от високите части на Каракорум в близост до върховете К2 и Броуд пик).

След презентациите своята съпричастност към загубата на Боян изказаха посланикът на Пакистан Н. Пр. Бабар Хашми и Джери Гор — алпинист и приятел на Боян. Председателят на Българската федерация по спелеология доц. Явор Шопов обяви, че Комисията по опазване на пещерите на БФСп вече носи името на Боян Петров. На срещата в памет на Боян Петров в Българската академия на науките присъстваха още председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, близките на Боян, много негови колеги, приятели и съмишленици. В отворената възпоменателна книга гостите имаха възможност да отдадат почит към паметта на големия български алпинист, спелеолог и зоолог, единствения български алпинист, стъпил на десет от 14-те най-високи върха на планетата.

Слово на посланика на Пакистан Н. Пр. Бабар Хашми [*.pdf]
Видео от срещата

Версия за печат