Къде съм? > Начало > Образование


#FRESHER — Европейска Нощ на учените 2020 в Националния природонаучен музей — БАН

Бедна ни е фантазията: История за откриване и изследване на едно динозаврово находище
Понякога учените имат много ясна представа какво ще открият. Друг път са тотално неподготвени за това, което ще намерят, защото то се оказва по-вълнуващо и голямо и от най-смелите им очаквания. Именно такъв е случаят и с палеонтологическото находище край град Трън, което разтърси представите на българските учени за живота по земите ни преди повече от 80 милиона години. Присъединете се към гл. ас. д-р Латинка Христова и докторанта Владимир Николов, които ще се върнат в близкото минало, за да разкажат от първо лице историята за откриването на находището и за работата на научния екип там през последните три години. Естествено няма да пропуснат очакваните и най-вече неочакваните открития, които са направили по време на своите експедиции, както и да споделят какви са плановете им за бъдещите изследвания на находището. Макар че, понякога дори и най-дивото въображение не може да ни подготви за изненадващата реалност, която ни очаква заключена в древните скали.
youtube.com/watch?v=YcIYeW41vq0

Кои са агентите на здравите фитоценози?
В този разговор г-жа Росица Панайотова и ентомолозите от НПМ-БАН, доц. Николай Симов и доц. Марио Лангуров ще ви представят какво знаят учените за здравето на фитоценозите, кои са агентите на здравите фитоценози, какво пише в ‘агентурните им досиета’, кой и как ги е вербувал. В търсенето на отговорите ще се наложи да разкрият още каква е играта им на ‘любовен триъгълник’ и кои са причудливите приспособления за привличане на трети във връзката.
youtube.com/watch?v=o2gJTAiIOaA

Алемурджия в чиния
Алемурджията не е наука за циклопите, живели в Лемурия, нито е свързана с изучаването на лемурите. Това е науката за ядливите и използваеми от човека растения. Терминът произлиза и основно се прилага в Италия, където Втората световна война е оказала изключително силно влияние върху използването на дивите растения за храна. От разговора на г-жа Росица Панайотова с ботаниците доц. Димитър Узунов (НПМ-БАН) и доц. Десислава Димитрова (ИБЕИ-БАН) ще научите повече за разнообразието на видовете растения и употребата им в Италия и България.
youtube.com/watch?v=HQHQ3WbDWlo

Екологични супергерои
Какви са супер силите на единствените летящи бозайници на планетата и каква е връзката им с шоколада, са само някои от акцентите в това събитие. Биологът от НПМ-БАН и финалистка в конкурса за комуникация на науката FameLab Ния Тошкова си е поставила за цел да ви направи истински фенове на прилепите. Дори Батман е готин заради прилепите!
youtube.com/watch?v=yyLLZRSxZ5A